Tuesday, January 26, 2010

"Muhasabah Cinta"

Wahai... Pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Kupasrahkan semua padaMu

Tuhan... Baru ku sadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini kuharapkan cintaMu

Kata-kata cinta terucap indah
Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya ilahi....

Muhasabah cintaku...

Tuhan... Kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMu



Ramai golongan hari ni especially golongan remaja yang kurang memuhasabah diri tentang 'cinta' yang sebenar-benar suci iaitu 'cinta' terhadap Zat yang memiliki segala-galanya, Allah swt ...
Benar, mereka tidak menafikan cinta yang Agung itu milik Allah, akan tetapi hanya berapa kerat sahaja yang benar-benar konsisten dengan matlamat seorang muslim dalam hidup ini iaitu berjihad menegakkan agama Allah. Semua tentang syariat Allah mereka tidak nafikan, akan tetapi, apa yang kita lihat pada hari ini, tidak seindah apa yang mereka benarkan.....[faham ke maksud saya ni? kalau tak faham, bace la 2-3 kali...hehe]




Duhai sahabat, kita semua punya masa yang jahil dan kemudian punya masa yang waras dan bijak serta sedar. Bila mana-mana sahabat kita kelihatan menapak ke jalan kejahilan, kita selamatkanlah mereka bersama-sama, dan pabila kita pula yang mula meniti kepada kemaksiatan, semoga mereka menyelamatkan kita semula...dan bergitulah seterusnya sehingga selamat perjalanan kita menuju ke jalan Illahi baik di dunia sehingga lah ke alam Akhirat yang kekal abadi..... InsyaAllah...

Semoga kita berusaha selagi termampu untuk mengecapi kebahagiaan CINTA darinya... InsyaAllah... (menasihatkan lebihhhh untuk diri sendiri hugak ni...hehe)
Berusaha memperbaiki diri dan iman setiap hari dan saling bantu-membantu dengan kawan2 dalam meningkatkan keimanan dan kesedaran hakikat penghidupan ok ;-)

InsyaAllah....
Jazzak

Friday, January 22, 2010

"Fi Lailatin minal Layal"

Bismillah...



Di suatu malam dari malam malamku
Aku tidak tahu apa yang menimpa diriku wahai tuhan
Kegelapan memeuhi diriku wahai tuhan
Bumi dan langit dirasakan sempit
Dan hatiku tidak menjumpai cahaya
Dan airmataku sentiasa mengalir duhai Tuhan ku

Ya Allah, Ya Allah, Ya Allah

Aku ingkar dan berdosa besar
Dan sesungguhnya aku dalam kesedihan yang amat
Di belenggu oleh dosa wahai Tuhan
Dan adakah layak keampunan buat orang berdosa?
Orang yang sentiasa dalam noda, wahai Tuhan

Ya Allah, Ya Allah, Ya Allah

Engkau yang menjadikan aku
Mengasihi ku dan mengurniakan ku rezeki
Wahai tuhan engkau selalu bersama-sama ku
Tetapi aku jauh daripada mu
Aku lupa apa yang milik Mu
Dan aku berjalan pada jalanku ya Allah

Ya Allah, Ya Allah, Ya Allah

Dan pada hari ini wahai Tuhan aku kembali
Daripada kegelapan di belakang batasan-batasan agama
Dan hatiku kecewa dan jalanku bingung
Dan aku telah tenggelam tetapi aku tidak menyedari
Tiada penyelamat bagiku melainkan engkau

Ya Allah, Ya Allah, Ya Allah


[ade lari tempo skit abg ni nyanyi....tp...best je...hehehehe]

Thursday, January 14, 2010

Oh God, forgive me when I whine......

Bismillah....

Rintih seorang hamba Allah yang sangat kecewa dengan hidupnya :
"Susah la.. Aku nak dekat dengan Allah, tp kadang2 aku rase Dia tak Adil pd aku.. Aku dah cuba nak jadi baik, tapi Allah asyik uji aku aje....aku da letih...kdg2 aku give up sbb Allah tak makbulkn doa aku..........."

Puas juga nak nasihatkan kawan sorang ni tentang prasangka buruk dia pada Allah ni. Bermesyuarat juga saya dengan teman sebilik untuk memberi sebaik2 jawapan pada persoalan yang membuku di benak hamba Allah yang sorang nih....
"Kesian lah kawan akak ni" cuit ku pada kakak sebilik yang sedang berhempas pulas menjawab persolalan sang sahabat yang merintih tu. "Tu la pasal. Pening akak nak menjawab neh... adoiyai..."... kusut kakak sorang ni nak menjawab.. "Allah uji kita, sebab nak mematangkan kita, dan menambahkuatkan keimanan kita.. tapi dia tak faham lah...." sambung nya lagi. "Iye kak..." pantas saya mengangguk setuju....

kotak y.m berdetip-detip lagi...
"Kalau Dia bg aku ckit bahagia pon ckp...aku tanak kaye..cume bahagia....
aku jeles ngan org yg hidup dia senang dan tak banyak halangan..." terpacul text daripada sang hawa yang musykil dan suka mengeluh2 tu....
"Kak meh ikin take over kejap..." pantas saya menaip...."Sabar...sabar....sebab kita x sabar... kita selalu buat dosa..." panjang lebar kami menaip dan mencari jawapan yang sesuai untuk sahabat yang seekor ni malam tuh... Panjang lebar kami berdua berbual tentang hamba Allah yang bagi statement kontroversi tentang Allah tu, lepas offline daripada y.m chatbox tu.

Setiap insan pasti akan diuji Allah cuma cara dan situasi yang berbeza. Cara penerimaan pun berbeza. Allah tahu takat kemampuan kita, bahkan lebih tahu tentang diri kita, daripada kita mengenali diri sendiri. Dalam kes ni, mungkin rasa bersyukur tu tak dipraktikkan dalam kehidupan seharian dia. So, when she face such circumstances, dia rasa Allah abaikan dia dan tak adil. To be honest, as muslims, memang tak patut perkataan macam tu keluar daripada mulut kita. BANYAKKKKK SANGATTT NIKMAT yang Allah bagi dan ramai yang lupa bersyukur. Tapi bila Allah jentik sikit dengan ujian, melenting pula sambil meng"highlight"kan ketidak adilan tuhan... Ish Ish Ish... I am speechless [~.~]



Kita memang selalu lupa untuk bersyukur (jangan biasakan diri untuk lupa bersyukur), and the best way to remind ourselves is by looking at the world outside us, and observe those whom live in an unfortunate life..
listen to this song sang by Ahmed Bukhatir (forgive me...)

I've translated the song;
"Forgive me when I whine"
(Maafkan aku bila aku mengeluh)

Hari ini aku menaiki bas,
Aku terlihat akan seorang kanak2 perempuan,
rambut nya bewarna ke-emasan,
Dan berharap aku secantik nya,
Tiba2 dia bangun untuk turun,
Aku melihat dia berjalan tempang di laluan itu,
Dia hanya punya satu kaki dan memakai tongkat.
Apabila dia melintasiku, dia tersenyum.

Ya Tuhanku, maafkan aku bila aku mengeluh.
Aku punya dua kaki dan dunia ini milikku...

Aku berhenti untuk membeli manisan.
remaja lelaki yang menjualnya, indah parasnya,
Aku bercakap dengan nya, dan dia merasa gembira.
Jika aku terlewat, tidak mengapa.
Dan ketika aku meninggalkannya, dia berkata kepadaku,
"Terima kasih kerana berlaku baik pada ku.
"Seperti yang awak lihat" katanya "saya ini buta..."

Ya Tuhanku, maafkan aku bila aku mengeluh.
Aku punya dua mata yang celik dan dunia ini milikku...

Aku terlihat seorang anak kecil bermata biru,
Hanya berdiri melihat yang lain bermain2,
Dia tidak tahu harus berbuat apa.
Aku berhenti dan bertanya,
"Sayang, mengapa kamu tidak bermain dengan yang lain?"
Dia mendongakkan kepalanya tanpa berkata apa2.
Kemudian aku sedar yang dia pekak.

Ya Tuhanku, maafkan aku bila aku mengeluh.
Aku punya dua telinga yang mendengar dan dunia ini milikku...

Dengan kaki membawa ku kemana-mana,
Dengan mata aku melihat matahari menyinar,
Dengan telinga aku mendengar apa yang aku tahu,

Ya Tuhanku, maafkan aku bila aku mengeluh....bila aku mengeluh...
Aku telah diberi rahmat, dan dunia milikku....



Semoga kita sentiasa menjadi hamba yang bersyukur dan rajin2 kan diri meng'explore' hikmah yang Allah titipkan dalam tiap2 ujian yang kita tempuhi dalam hidup ni.... InsyaAllah... Jazzak..

Saturday, January 9, 2010

"Our Play Production..... for theatre in TESL subject"

Bismillah~

Big project for this semester is making this whole 'play' work!!
So many time and energy used up to put everything and everyone to work and i am included. Budget pun boleh tahan besar juga. Before you people started to guess what character I am in, well....I am not in a part of the acting or dancing scene. I'll be handling the sound effect and lighting behind the scene. No need for script and lines. Just sound...hehehehe....
JOM DATANG DAN TENGOK...(even though I won't be on the stage) please do come and experience the sound effect (^^,)hik hik hik...


(above is the banner. tapi, banner ni akan di ubah based on lecturer's advice...)

TITLE: "THE HEIR"
DATE: 10 FEBUARY 2010
VENUE: MSU THEATRE HALL
TIME: 7PM - 10PM

This play production is the whole class project. We had finish presenting short play in a small group, last month. We played ANASTASIA... Funny....the story line were supposed to be sad and tense, but i don't know somehow we kind are like turn it into a comedic play...LOL...

I was the narrator...(no need for make up and costume...like always....hihihi) an other crew and cast involve was, Sharon, Sures, Catherine, Kak Mas, Ida, Asma, Manvin, Zakiran, Maria, Shah and Ain...[>..<]



It was a good job...good play....and brilliant props...[^_^]
Sweet memory people...!!