Friday, June 30, 2017

Bayan Linnas and La Tahzan, of Ali-Imraan

Bismillah,

Eid Mubarak,
Felt cheerful to share. Might sound mundane, but still, I am enthusiast to type it all out...

So a book written by Dr.Aidh Al-qarni was one of the best selling copies in the world when I was doing my degree. It was called La Tahzan. I was and is, still, one of the forever fan of it. The book was thick, so don't ask about the price. But still, it was the best selling books for quite some time. Up to an extent, the publisher break it into a mini thin numbered-encyclopedic version, to make it more affordable for every ‘sengkek student’ like me to own one. 

 
I would call it a master-heart-piece. Touching the sinners hearts with beautiful words. I was quite obsess with the word ‘La Tahzan’ in those old days, and spent quite some time to look up in the Quran to seek which verse consist of that particular word and manage to happily memorized it until today. Sound silly, but it becomes my personal  soul-treating verse that cures the sadness in my heart. I bet it affect others whom read it in the Holy kitab as well. 

It was Suratul Ali-Imran verse number 139


وَلَا تَهِنُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَنْتُمُ الْأَعْلَوْنَ إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ
So do not weaken and do not grieve, and you will be superior if you are [true] believers.

I came across it again this morning, and started writing as all the previous eight year’s memories flashes back. But this time, I was pleased, even more with what I read.


You know, I often curious about where ‘Bayan Linnas’ words came out from, too. In which surah and verse. I am a non Arabic speaker whom in love with some unique articulations of beautiful words in the quran.  

So I dig in the quran and web, to seek ‘Bayan Linnas’ and it’s meaning .... just like what I did previously with ‘La Tahzan’(childish grown ups huh? lol). 

I couldn’t find it, or I must have missed it out... 

So this morning, I came to notice that the verse that consist of ‘Bayan Linnas’ was there right before ‘La Tahzan’.  It was Ali-Imran verse 138. 



هَٰذَا بَيَانٌ لِلنَّاسِ وَهُدًى وَمَوْعِظَةٌ لِلْمُتَّقِينَ

This [Qur'an] is a clear statement to [all] the people and a guidance and instruction for those conscious of Allah .


What a cheerful, small, but precious present....

Note to self: We missed out small things, not because it is small....  It’s simply because we aren’t looking for it...

Wednesday, June 28, 2017

Spirit of INFIRU

Masing-masing berjuang dengan cara sendiri..... 

Tubuh, pasti letih,
Tenaga, pasti habis,
Idea mungkin kering,
Hati, mungkin sedih,
Wang, mungkin kurang,
Sokongan mungkin hilang,

 Berbekalkan semangat INFIRU...........

Berangkatlah....

p/s: It matters not, whether our pain is seen by others or not... Allah's acceptance of it matters the most!

Oleh kerana Islam mendidik kita berdisiplin dengan ibadah wajib, maka uruslah urusan dunia sebaiknya dan dengan disiplin yang sama. Pasal kita ni pum pam pum pam letih, duit habis, untuk benda sia-sia. 

*sepuluh jari tunjuk muka sendiri*

Sekian dimaklumkan....

Salam syawal!



Monday, June 26, 2017

When the doors of heaven open wide......


Taqabbalallahu minna wa minkum all!!
When you miss Ramadan,

You have to listen to this poem with open heart.... 

When the doors of heaven open wide......
Hell is locked, and devils inside,
When syaaban month strikes 29,
The muslim search the sky to find...
Ramadhan, the new moon approaches,
with Taqwa, blessings and good hope......

When doors of heaven open wide.....

By Abu Taubah




Taqabbalallahu minna wa minkum.....
May Allah accept ( the good deeds) from me and you...

EID MUBARAK 2017 / 1438 HIJRAH

Wednesday, June 14, 2017

Senyum Kambing Ramadhan...


 بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Another gloomy Ramadhan morning....
Although gloomy, udara cukup tenang, segar dan nyaman. Tenteram, and the obvious disadvantage of such scene ialah..... mendatangkan rasa mengantuk yang amat.

Sedar tak sedar, kita dah hampir dengan 10 hari terakhir ramadhan, dan ramai yang sudah mula beriktikaf. Mulut pun dah kurang bau, sebab badan dah detox banyak dengan amalan berpuasa. Bibir pun dah mula mengelupas dan merekah, asbab hidrasi.  Tapi lebih sihat, InsyaAllah!

Kalau kawan-kawan kita senyum kambing jangan marah, sebab bila bibir merekah ni boleh membantutkan senyuman. It happens to me this morning.

Senyum itu sunnah... 
walaupun dengan bibir yang merekah...

Teruskan beribadah....



 I told you it is a gloomy morning....

Seandainya fikiran kita kusut, angkatlah wajah menghadap lapangnya langit dan bertasbih.... akan datang lapangnya hati. Tak tipu.

Awan berarak pergi......
Ramadhan juga.....
 
['.'] Jzzk.
 

Tuesday, June 13, 2017

Bayan Linnas: Isu-Isu kontemporari yang perlu kita ambil cakna


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Nak berkongsi satu benda sahaja hari ini. Senarai pencerahan isu kontemporari oleh Mufti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Sohibul Samahah Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri.

Light reading....
Enlightening explainations....
Full of knowledge and wisdom....
Contemporary Issue.....
Jangan Keliru.....

Kilik sini untuk capaian ke portal Bayan Linnas: Sohibul Samahah Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri

Dengan semangat 'sampaikanlah, walau satu ayat'...... Kita kongsikan ilmu bermanfaat ini. 

Klik Gambar untuk capaian ke portal perkongsian Bayan Linnas

Kalau tak sempat dengar di IKIM, boleh baca tulisan,
Kalau tak sempat baca tulisan, boleh dengar IKIM,

Kalau dua-dua tak dapat, boleh belah...
(Ok that was a joke... I swear... hahaha)


Jazzak.

Tuesday, June 6, 2017

Putting the fire off! "Betul bang, saya memang bodoh"



بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم


So nafisah kurang ceria pada suatu hari. Sebab dia hampir bergesel dengan motor yang amat laju melintasinya dari belakang ketika ingin mengundurkan kenderaan. Abang motor yang laju mengelak dengan pantas pabila boot Honda Accord muncul perlahan-lahan ke atas jalan raya. 

Disangkanya sudah tamat kisah kejutan abang motor dipagi hari kerana tiada kemalangan jiwa dan motor pun sudah menderum pergi, namun sangkaan Nafisah meleset. Abang motor berwajah merah padam kemarahan, patah balik dan mengejar lalu mengarahkannya berhenti.

Dimarahnya adik manis ni ini bertubi-tubi…. 

“Nafisah jawab apa pula dekat abang tu?” geram saya mendengarnya…

“Kita cakap kan….Betul bang, saya salah. Lepastu abang tu cakap kita bodoh kak!

Lah! Lepastu? 

Then kita pun jawab….

“Betul bang saya memang bodoh”  ….

“Dah tu?” teruja saya nak mendengar pengakhiran kisah nya

“Abang tu bengang kak, dan dia pun tak tau nak cakap apa dah…” gelak Fisah….

Life Lesson:
Sometime, we only need a few humble and silly words to put the fire off…..
Rather long speeches to win the conversation…


#ramadhan kareem

Sunday, June 4, 2017

Jumaat, Kain Gombang dan Undang-Undang Jalan....

Bertemunya Jumaat lepas,
Penghulu segala hari,
Dalam bulan Ramadhan,
Penghulu segala bulan,

Hebat, hari tu.... It was the day that I learnt a new obnoxious culture of 'Friday prayers' jamaah'  ..... okay, not obnoxious laa..., but slightly awkward...

Macam biasa, masing-masing double park kenderaan di jalan masjid UTM yang 'luas' sangat tu. Faham, semua nak solat. Cuma, bad timing la nak menyusup masuk bila masa tu semua jemaah baru sahaja habis urusan ibadah jumaat.... 

Lambakkan umat berkain gombang keluar daripada masjid menuju ke kenderaan masing-masing. Gigih juga memandu kereta kecik ni nak menyelinap naik ke perkarangan Perpustakaan Sultanah Zanariah yang berada side by side dengan Masjid besar ni.

Tiga laluan utama naik? semua clogged..... congested! 
 (Faham je dan boleh toleransi sebab tau, orang solat Jumaat)

Cubaan pertama belok ke jalan sehala, gagal kerana semua geng kain gombang bermotor somehow 'disembark' beramai-ramai melawan arah 'jalan sehala' tu... so, batal niat.. 

Tembus satu lagi laluan naik jalan dua hala, tapi kena jeling dengan abang berkopiah putih, sambil menggeleng-geleng kepala.... nampak gayanya jalan dua hala tu dah jadi sehala.... and i didn't know 'the new-temporary-rules'.... 

pusing stereng, patah balik kereta asbab ditegur dengan jelingan. 

On the way patah balik pula, ternampak chinese male student yang obviously nampak keruh, macam dapat teguran jelingan yang sama (dari riak wajahnya), juga pusing stereng untuk U-turn... It felt bad tau bila manusia menegur dengan jelingan. I know his feeling. Kita tidak salah, kerana itu memang jalan dua hala!

 senasib!

Last result, park la di pinggir simpang blok fakulti alam bina lama yang tak boleh masuk tu, dan terkedek-kedek naik ke library dan turun semula. Adui puasa... macam mudah je nak marah...

Alhamdulillah, ala kulli hal....

Moral: beribadah, bukan alasan untuk kita melanggar peraturan... darurat tidak mengapa, namun, memangsakan pengguna jalan yang lain dengan jelingan itu memburukkan agama pula.... lebih-lebih lagi dengan pelajar non muslim yang berkeliaran dan tidak faham keletah jemaah-jemaah jumaat ni.

Dakwah dengan akhlak memang mencabar, sebab amarah tu ada dalam semua hati manusia, regardless warna kulit dan kaum... 


Ingat tak kisah Camry putih horn depan masjid? 

pin pinnnn.... kesabaran nak laluuu

This is an awkward lesson... for me..

NO!

for us...

Saturday, June 3, 2017

HANIQ PUNYA AUTA.....

Children always have ways out to something. being truthful or not, now that is, a second priority.

Semalam terdengar Haniq sembang dengan cikgu dia.

'Saya kan cikgu, biasanya bulan-bulan puasa ni, muka saya memang cepat panas. Sebab tu dalam bulan ramadhan, saya mesti kena basuh muka selalu.....' yakin dia tahap professor ayat dia!

Cikgu kelasnya balas baik punya sinis..... jawab...

'Ye keeeeee......................'

Ade je aircond dalam kelas, padahal.....

Cikgu perati je kau ni Haniq! Panasss je muka cikgu ni dengau..


Nota Kaki: Yang kecik tu, dah lawak dah. Cikgu punya sinis, macam tau benau helah gitu. Berpengalaman nampak...!

Faham ke helah dia?

Friday, June 2, 2017

B.A.H.A.G.I.A.N



 
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Muhasabah sikit bab takdir, jodoh dan maut harini. Terkenang zaman belajar dulu, alkisah yang masih terkesan pada hati ni, tatkala terdengar berita kematian.

Dulu pernah seorang sahabat datang bercerita tentang apa yang dia saksikan seketika pulang daripada sebuah masjid. Katanya ada beberapa kumpulan wanita yang mengurus jenazah dengan amat culas dan kasar. Diurusnya jenazah dengan kasar dan wajah yang masam mencuka kerana kepentan. Lagaknya seperti tidak mengenal adab menguruskan jenazah dan bergitu bengis. Nak kata berseorangan kerana tidak cukup tenaga, ada yang lain juga membantu dan mencukupi bilangannya untuk menguruskan seorang jenazah wanita. Barang-barang jatuh bertaburan dan cara kerja kalut!

Diadukannya hal ini kepada buyanya (ayahnya) yang kebetulan merupakan seorang ustaz. Dengan penuh hikmah, ayahndanya berkongsi jawapan yang amat menyentuh hati saya…

Menurut beliau, setiap orang akan ada bahagian masing-masing yang Allah akan beri dan apa yang Hanan lihat itu adalah ‘bahagian’ si mati tadi. Walaupun setelah kita mati…sehingga jenazah kita tiba ke liang lahad. Setelah selesai pengebumian, baru habis bahagian dunia kita dan bersedialah untuk permulaan alam barzakh pula. Semuanya telah disusun Allah dan tiada siapa pun yang dapat menghalangnya. Moga kita diizinkan Allah, diurus akhir kehidupan dengan baik, dan oleh orang baik-baik.


I bet we all remembered about the death of Uwais Al Qarni. Si miskin yang dikenali oleh kerajaan langit. Benar hidupnya tiada nilai di mata manusia, namun lihat sahaja bagaimana kematiannya dirai manusia ramai dan para malaikat.

May Allah always remind us of taqwa in every step we take in life. Ameen. 



 p/s: mohon keampunan di bulan barakah, moga dapat membersihkan dosa yang telah lalu.... sending this message to myself too!!!